Monthly Archives: July 2008

Thank you :)

Standard

Lately…cuaca sgt panas… Bila siang, i’m sweating…sampai susah nk wat keje di bilik… rumah ni…mmg ‘agak’ panas bila siang hari… dia mcm hotspot…cahaya datang dari semua arah…so, klu nk tido siang tu…pk 2x jugak sbb terang benderang…hehe 🙂 (tp, aku leh gak tido siang…sbb…jeng, jeng, jeng… curtain aku warna gelap….so, enjoy the dark…hahaha… 😀 )… Cuma, di tingkat bawah…sejuk sedikit… cuma, klu nk tido tu…kene la turunkan curtain tu… then, baru lah leh tido… Bila malam pula… kipas yg dipasang sampai 2, di atas kipas (ceiling), di bawah pon kipas (desk fan)… aku ni, tak boleh panas… klu panas… aku tak boleh tido… klu di bilik… even cuaca sejuk… aku perlukan kipas jugak…even perlahan… klu tak, sure aku pengsan… (its proven ok…no joke…)

So, nak dijadikan citer pasal cuaca panas ni… hmm… aku dapat surprise dr suami tercinta… petang smlm…dia kluar…katanye, nk beli barang, basuh kereta… dalam pukul 6 mcm tu… dia balik, then ade call tanya alamat rumah kami… 1st pelik…saper pulak nk datang petang2 ni…. bila ditanya, he just smiling, ckp yang ade org wiring datang nak pasang exhaust fan dapur… oohh…ok.. bila cina tu datang… 2nd pelik, tgk havoc semacam…tunjuk tu, tunjuk ni… and kita ni tercengang-cengang la….apsal la agaknye ni… bila barang di bawak keluar dari kereta… barulah hubby ni datang kat kita cakap… “air-cond untuk Yang…abang sian Yang panas mlm2…” Air-cond???… mcm tak percaya… mmg la seronok…tp, it’s not necessity, actually… sbb tu sampai skrg, pemasangan air-cond di rumah selalu tertangguh… tp, suami aku ni… mmg suka buat surprise… sbb, dia tau…klu berbincang dgn aku, selalu tak jadi sahaja… 🙂 tp, aku bukan marah… dan kerana itulah…aku tulis tag entry hari ini… THANK YOU SO MUCH, abang…kerana satu lagi impian telah dipenuhi, Alhamdulillah…

and…sebagai tanda terima kasih aku kepada suami… ari ni… aku tukarkan bedsheet and quilt… bagi tebal sikit… sbb, suamiku ini tak tahan sejuk… dia dh complain semalam… beku dah abang ni… hahahaha…. 😀  cian… bedsheet ni… dh lebih setahun dah aku beli… semasa duduk di Putrajaya lagi… tapi, sayang nk guna… so, ini lah pengorbanan aku pulak…harap abang suka… 🙂

Jemputan Kenduri Kesyukuran

Standard

Salam semua… Lihat tag entry hari ini…sure sumer tertanya2…kenduri syukur ape ekk…??.. Perlu ker kita nyatakan kita ini selalu bersyukur??… 🙂 Nanti…org kata kita riak pulak… hmmm..bkn mcm tu… Aku katakan begini…sbb, bila aku sms jer jemputan ini ke kawan2…sumer eager to know…kenduri kesyukuran ape??…aku paham… apa yg dimaksudkan…hehe… bukan kenduri yg itu… 😀

Bulan January yg lalu…aku berpindah rumah… rumah sendiri di Nilai Impian… ‘kene halau kuar kuarters’…ops!!… tak la…dh pekeliling kata… jika rumah dibeli ‘dalam kawasan’… di nasihatkan kluar kuarters… jika tidak, sewa berganda akan dikenekan… mcm tu la cerita nya… so, bila pindah rumah baru… mmg la hajat nk buat kenduri sedikit… mengimarahkan rumah baru ni… tp, aku kan study… ade jer masa yg tidak sesuai…so, asyik tangguh… sampai la skrg ni… sehingga kenduri kesyukuran dah jadi 5 in 1…

  1. masuk rumah baru,
  2. adik dh abis blaja and dh keje,
  3. hubby pulak dinaikkan pangkat baru-baru ni,
  4. menyambut Ramadhan,
  5. dan doa tahlil…

Semua dapat dibuat sekali… tp, jgn la salah faham pula… sumer nk combine ekk… bukan mcm tu…kebetulan semua berlaku dalam masa yg sama…ini lah dia hikmah dia….Alhamdulillah…

Kepada kawan-kawan yg mengenali diri ini… jemputlah datang…lapang2 kan masa… dapat kita berjumpa… bagi yg lama dh tak berjumpa tu… ok.. kita sambung lagi nanti… 🙂

Kejadian…

Standard

Salam semua… Maaf la… lama aku ‘bercuti’ dari menulis ekk… bkn sengaja…tp, lately kesihatan tidak berapa mengizinkan… baru baik dari ‘demam’… sejak pulang dari ‘perantauan’… 😦

Dalam tak sihat pon…keje sekolah nk kene siapkan juga, sbb… sepatutnya, every Wednesday ade meeting ngan Lecturer pasal Research Subj, report progress… huhh….cam tau2 plak aku tak siap per2 pon lagi…. last minute Lecturer call ckp pospone to next Monday…. fuhhh….syukurrrr bangettt…. 🙂

Nk dijadikan cerita ari ni… pagi td aku dikejutkan dengan peristiwa yang paling aku takutkan semenjak berpindah masuk ke rumah baru ni… Rumah jiranku di masuki ‘perampok’ aka pencuri… Ketar jap seluruh badan aku… Masuk bln Ogos ni… makna nye… 7 bulan dh aku duduk di rumah ni… mmg la ade cerita pasal pecah rumah yg sampai ke telinga ku tp, aku tak mahu memikirkan sgt kerana… nanti lagi aku susah hati… lebih2 bila memikirkan suami yg bekerja tak tentu masa… kene la jd berani….

Berbalik cerita td… pukul 5 pagi… aku dikejutkan oleh jiran sebelah… dalam keadaan terpisat2…aku jengah ke balcony dan lihat… jiranku.. dh menangis teresak2 mengatakan rumahnya di masuki pencuri… barang yg di ambil…hp, duit dan barang kemas… aku terkejut sampai tak ingat nk call saper dulu… then, aku call suamiku…. tak dapat… then, baru la aku turun dan keluar dari rumah menuju ke rumah jiranku… kami semua perempuan dan kebetulan, suami jiranku pula out-station… dia pon pinjam hp ku untuk beritahu suami nya dan barula aku boleh pikir untuk call AJK Keselamatan tamanku itu untuk maklumkan kejadian itu… tak sampai 15 minit, semua sampai… dan suamiku pulang… (bayangkan…pada masa kejadian… aku di rumah SEORANG kerana suami bekerja shift mlm…) 10 minit kemudian, polis pon sampai… jiranku cerita, kejadian berlaku cepat sgt… pintu grill belakang di kopak… pencuri terus naik ke tingkat atas rumah dan pecahkan pintu bilik dengan tong gas… semua ada 4 org, bersenjata parang dan besi pengumpil… Ya Allah…kecut perut aku mendengar nya… tp, syukur ke hadrat Allah… semua selamat…

So…mlm ni… aku tak keseorangan lg… ayah dan ibu, datang untuk temankan aku bila suami bekerja mlm…slalu adik ade…tp, adik kene stay back pulak sbb kerja…. itulah hikmah aku membeli rumah dekat dengan ibu dan ayah… bila berlaku hal2 begini… ade juga alternatif yg boleh diambil… syukur Ya Allah… kepada kawan2 yg membaca entry ni… doakan keselamatan aku selalu yer… 🙂

Berjumpa lg…