Monthly Archives: September 2008

Selamat Hari Raya!!!

Standard

Salam semua… cik Awah nk mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan Selamat Menyambut Hari Raya Aidilfitri kepada semua sanak saudara, teman2 yg mengenali diri ini… Maaf Zahir dan Batin… ini ada kad raya ringkas dari cik Awah yer… siap alamat umah lg… sudi2 la menjenguk cik Awah di Hari Raya nanti… kepada yg memandu untuk pulang beraya, hati2 yer… 😀

Advertisements

Melaram di Hari Raya

Standard

Here again.. 🙂 Wahh!!!… tajuk ari ni cam tak sedar diri skit ekk.. pose baru 12 hari.. dh nampak bulan Raya… hihi.. 😉 tp, tak per la…wanita dan kaum ibu2 ni… mereka la yg dok pk persiapan Raya… yg si suami, bg budget jer… tp, best gak kalau sebaliknya kan??.. Yang suami excited nak shopping Raya daripada si isteri… ade ker?? 😉

Ok..ari ni, cik Awah nak citer business skit.. lama sungguh cik Awah nak wat entry ni… tp, cik Awah bz sgt ngan keje sekolah… ni pon, cik Awah curik2 masa skit.. cik Awah ni bukan la wat business besar pon… cik Awah wat business direct selling a.k.a MLM (tu nama best dia laa), mcm yg cik Awah pernah citer pada entry yg dahulu… cuma, direct selling skrg canggih skit… takyah ketuk pintu umah org… nk wat camne kan… cik Awah sendiri suka shopping online… no hassle!!.. at the same time, leh juga sambil2 cik Awah menjana pendapatan sampingan… 😀

Tajuk pon dah ‘melaram’ kan??… so, mesti la barang yg cik Awah nk citer ni berkaitan ngan perkataan melaram ni… hehe.. ok.. cik Awah nk mempromote kawan2 cik Awah and bloggers yg menyinggah blog cik Awah ni… melaram ngan Barang Kemas Saduran Emas Syarikat Zhulian di Hari Raya ni… yang suami, bleh beli tuk anak and isteri… yang isteri, bleh beli tuk anak, mak and mak mertua… hehe…

Ade yg suka??… tak suka?? kaum hawa.. kalau tak suka barang kemas ni… mesti la ade “something goes wrong somewhere”… 😉 naper?? malu nk pakai?? sbb barang kemas saduran?? naper perlu malu… org pompuan skrg… jgn katakan barang kemas saduran… stainless steel pon cantik kan??.. ade tu yg pakai rantai atau gelang dari kayu campur manik2 skit…lawa gak… ini barang kemas saduran emas lagi… so, jgn rase malu ekk… 😀

Cik awah nak citer skit la… cik Awah ni..dr kecik dibesarkan dgn barang kemas zhulian… dulu, masa cik Awah kecik.. uwan@nenek cik Awah slalu belikan cik Awah barang kemas ni… walaupon cik Awah ade barang kemas yg betul2 original emas, uwan cik Awah tak bg pakai sbb takut kang cik Awah jalan2… ade plak yg ‘colek’ atau ragut cik Awah nanti… sampai skrg pon.. cik Awah tak leh nk pakai barang kemas sbb ibu pulak tak bagi memandangkan cik Awah ni slalu travel sorg… bahaya katanya… so, mcm mane nk melawa ni??? :-/

Ini lah jawapannya… Barang Kemas Saduran Emas Syarikat Zhulian… mmg cantik dan ia di sadur dgn emas.. cik Awah tak tipu tau!!!.. barang kemas zhulian di sadur dgn emas 999 atau yg kita kenal dgn emas 10… bahagian dalamannya adalah logam aloy atau sejenis logam kuat yg menjadikan ia tak mudah kemik atau bengkok… batu permata nya pula adalah dari batu-batuan Cubic Zirconia yg mana kalau kita beli cincin, gelang atau rantai bertatah batu di Kedai Emas dan ia bukan Diamond, ini lah batu yg digunakannya… emas yg cik Awah ade pon emas 916 jer… pastu.. pakai lama skit… dh pudar… 😦 tp, emas Zhulian… jika dh pudar, ade warranty tau!!!… boleh sadur semula dan jd baru kembali… so, dalam keadaan nilai emas yang terlalu mahal ni kan… kita melaram la ngan Barang Kemas Syarikat Zhulian ni… cik Awah pon dh lama tak masuk Kedai Emas… tp, sejak ade Zhulian… cik Awah langsung dh tak heran ngan emas 916… sbb.. cik Awah ade emas 999 😉

Kepada kawan2 yg berminat… leh la order ngan cik Awah… calling2 ekk… leh jumpa kalau setakat area Nilai, Bangi, Putrajaya tu… Shah Alam pon ok… Jgn lengah2 tau!!!.. almaklum la nak Raya ni… for sure nyer Kedai Zhulian mcm goreng pisang panas… nanti melepas!!! cik Awah pon dh tak sabar nak melaram dengan ‘rantai labuh’ di Hari Raya ni….. !!! 😀

Cerita iPod

Standard

Salam sumer… jumpa lg kiter.. 🙂

Ari ni.. cik Awah nk citer pasal cik Awah nyer iPod Shuffle… smlm, dpt mende ni.. actually, tak la sgt excited pasal mende2 mcm ni…sbb, mmg dari dulu tak suka sgt guna walkman-type devices ni… sakit telinga.. 😀 tp, cik Awah ade walk-man and disc-man (ni abg cik Awah nyer), ade MP3 and MP4 player (yg ni hubby and adik cik Awah nyer)… however, its a gift kan… bkn aku buang duit beli pon… so, ni la dia.. 😉

Nak dijadikan cerita, sbb not so excited with this thing kan… so, cik Awah dgn ‘pandai2′ la… memulakan activity meng’charge’ mende cinonit ni.. (mmg cinonit sungguh, and tak pernah ku tau rupanya iPod Shuffle ni..besar ibu jari jer…) plug pin dia bg byk sungguh…tp, tak leh nk guna… so, sbb malas nak pk.. kita pon charge la guna USB notebook and masa tgh charge, dgn bangga directly transfer some mp3s to the iPod… and then, biarkan dia charged… sampai malam, igt dah ok la… then amik and put-in the earphone to my ear and ON the iPod.. tak bleh.. wat2 tak bleh… ahh!!.. give-up.. biaq pi la mende ni.. kang pasal mende ni, tak siap keje… huhu.. 😦

Tu..citer smlm.. citer ari ni.. tetiba teringat kat mende cinonit ni..terpk jap, apsal la tak leh.. so, cik Awah pon menggunakan ‘talian hayat’ dgn meng’contact’ kak ‘umbuk’ untuk tanya pasal mende ni… (sbb dia pon ade..) tanya kat YM jer… gasak la klu dia bz… kaco gak.. then dia pon ckp la, “mcm ni..mcm tu..bla..bla..bla..”, sambil2 tu test gak la… and Masya Allah, mcm mane cik Awah leh tak perasan that thing bleh bukak ekk??? rasa nak tergelak and rasa cam aku ni ‘stupido’ jap…hahahhahaha…

Tetiba, akak tu call…cam tau2 plak i’m lost… terus mention kat dia yg kepala plug tu cik Awah dah bukak.. dia pon golak, hahahah 😀 … and dia bg tau juga pasal additional info pasal mende cinonit tu… nak tau ape yg cik Awah terjumpa td?? Mende ni.. dtg mcm ni (see pic 3)…

So, tak tau nk wat mcm mane… dok pk, apsal bg plug pin byk sgt tp, tak leh nk guna… I assume.. dia suh beli additional adapter kot… rupanya leh bukak… hampass kelapa btul la… rase down kejap…(see pic 2 above).. pastu, dh bukak… tukar la kepala plug dia tu, guna plug 3 pin.. baru chargeble…wakakkakaka….. 😀

Haii…cik Awah…cik Awah… tu la.. jgn ‘berlagak pandai’.. Tuhan marah.. 😉 Selalunya, cik Awah ni.. bila dapat sesuatu yg baru.. suka sgt baca manual dia dulu.. ape barang sekalipon.. tp, mende ni… cik Awah tak baca langsung manual dia.. cuma baca mcm mane nak guna jer.. and nasib baik additional info yg akak aku bgtau tu ialah… nak tranfer lagu ke iPod harus guna iTune… ini lagi satu!!… pandai2 jer cik Awah transfer lagu gitu2 jer… patut la tak munyik2 mende tu dr smlm… haii…nasib cik Awah laa… lain kali… jgn lupa baca manual!!! 🙂

After using iPod

Hmm… sblm nyer.. cik Awah ckp.. cik Awah tak baper suka device mcm ni kan?? Cik Awah rase… cik Awah dh mula suka laa mende cinonit ni…. patut la org beriye2 nk membeli mende cinonit and ‘keluarga’ nye yg lain even mahal sungguh… (mende cinonit ni kalau tgk kat kedai ade 300++ kot rege dia…) hmm… the sounds quality really great!!! … ni 1st time cik Awah guna Apple product… and… tak sangka, lagu mp3 cik Awah yg ‘tak sedap’ jadi ‘sedap’ di dengar… wakakakakaka….. tq to Apple!!! 😀