Tag Archives: Nokia

Aku dan Handphone…

Standard

Salam kembali 🙂

Hehe…time to blog 😉 ari ni…cik Awah nk citer pasal ‘telefon bimbit’ a.k.a handphone a.k.a mobile phone… lebih kurang la ekk…sbb per cik Awah nk citer pasal hp ari ni?? sbbnyer… ari ni cik Awah sgt geram dgn hp cik Awah yg keypad dia dh mula nk wat perangai…susah nk tekan….arghhhhh!!!!!…. jgn salah paham ekk… cik Awah tak der niat nk tukar hp lg tau… not this time….not this time….dlm keadaan ekonomi merudum ni…. cik Awah akan pakai jer hp ni smpai jd ape sekalipon… (tu ayat geram tu…)

Ok….ok… back to the subj above!!! 😉 cik Awah and handphone collections… 1st time cik Awah beli hp adalah dgn duit elaun belaja cik Awah…elaun MARA… tp, cik Awah tak beli hp tuk cik Awah tau!!!… cik Awah beli tuk ayah and ibu cik Awah… suh diorg pakai… masa tu was year 1998 kot.  Ayah cik Awah marah sbb membazir duit elaun…tp, what to do…sumer org ade hp mase tu…tp, ayah and ibu cik Awah tak der, so cik Awah li la satu… model motorola, cik Awah carik2 gambo dia tak jumpa…tp, lebih kurang cam ni la…tp, yg yah cik Awah nyer takde tang flip tu jer…

01-moto-micro-tac

Then, masa study tu cik Awah mmg dh drive la ulang alik gi kelas…but, masa tu cik Awah tak rase langsung kepentingan hp ni… so, cik Awah mmg tak pakai la hp pon… tau la kan, technology hp ni… very the ‘formula one’… cik Awah dh mula bosan ngan model hp yg ayah cik Awah pakai tu…. cik Awah tukar baru…tak igt la plak cik Awah baper lama ayah pakai model tu…sbb, masa tu ayah cik Awah tak bape suka nk pakai hp tp, cik Awah paksa gak…. dia nk amik ati kot…pakai gak la… then cik Awah tukar ker hp model ‘Norkia‘…(eh..eh..tu cam lagu Tomok jer…) Nokia la… model baper pon tak igt… tp, lebih kurang cam ni la rupa dia… tp, housing dia red color mase tu… 😀

nokia_5130

Ok…tu citer masa cik Awah blaja di Seremban la… pastu, cik Awah dpt sambung degree di UiTM… masa tu, cik Awah dh kenal la ngan husband cik Awah skrg… so, he said… kene pakai hp… susah nanti (dalam erti kata lain, susah nk monitor cik Awah nanti…hihik…sorry b!!!…love u!!!) and so, cik Awah dibelikan 1 hp model Nokia yg pada taun 2000 tu agak ngetop la model tu… model 3210… sure ramai la tau model ni… and masa beli tu sgttttttttttttttt..la mahal nyer….mahal sbb per?? bkn AP set tau?? It’s original Zitron set….syg cik Awah nyer pasal… dpt jugak la cik Awah hp tu….mmg lame giler la cik Awah pakai hp ni….sbb dia ‘kebal’!!!  Tahan lasak!!!  Berkecai dh byk kali dh…bleh jer guna lg…. tu yg syg sgt tu…. cik Awah pakai sampai cik Awah keje kat Cyberjaya…tahun 2003 masa tu…

nokia_3210

Keje sebulan di Cyberjaya, cik Awah tukar hp…pon bkn cik Awah yg beli… tunang cik Awah beli a.k.a husband cik Awah skrg la… model Nokia jugak… Nokia 3650… cik Awah masa tu mmg suka sgt model Nokia…sbb easy to use… bg la model Nokia ape pon kat cik Awah, jap..jap…tu…cik Awah dh leh explore dh hp tu…(bkn nk berlagak kay!!!, berkat rajin baca manual ni… 😉 )  Nape cik Awah suka hp ni?? Dia besar…dopot… tak cantik langsung kan??  sbb, masa tu cik Awah suka sgt hp yg byk function dia…mcm hp ni…. cik Awah pakai hp ni pon lama…. syg sgt… tahan lasak jugak tau… sampai skrg, masih cantik…. bwk gi kedai ade yg nk beli tau!!! tp, harga kedai tu nk beli…. hampasss skit la… sbb tu cik Awah tak jual…. ade sentimental value… 😀

nokia_3650_lores_01

Pastu, hmm….ni cik Awah confius skit nk citer….eee….teruk la memory cik Awah ni…cik Awah tak sure mane yg cik Awah beli dulu….harap2 betul la ekk….hihik… 😉 cik Awah mula nk beralih angin…nk cuba model lain…cik Awah nk pakai Sony Ericsson sbb munyik dia best!!!… and cik Awah nk la pakai hp yg comey…penat la bwk hp besar2 ni… susah nk pegang… huhu… 😦 ok la…husband cik Awah bwk la…gi li hp…but, this time cik Awah yg beli (ehh…yer ker??…yer kott…) boleh la… cik Awah li Sony Ericsson z610i… comeyyy….sgt hp ni… ni la 1st time lam hidup cik Awah…cik Awah pakai hp yg sgt cantik….dan comelll….. mine is the blue one… ade mobile blogging tau!!  Tp, ni la hp cik Awah yg paling sekejap cik Awah pakai… syg…mmg la syg…tp, keypad dia …menyeksakan cik Awah…. tiap kali nk ber’sms’…cik Awah sure nk marah… lain huruf di tekan…lain yg kuar… sgt tak beshh keypad dia…. 😦

icon1_sony_wideweb__470x3720

6 bln lepas tu…cik Awah trade-in dgn Sony Ericsson P990i… ini adalah pilihan husband cik Awah sbb dia berkenan sgt nk hp yg bleh handwriting gitu… huhu…cik Awah pakai hp yg ‘gedabak’ semula… sedih…mmg la sedih… tak nk pakai hp yg besar2 dh… cik Awah tak igt baper lame cik Awah pakai hp ni… kejap jugak la….cik Awah merengek nk tukar… even cik Awah tau cik Awah akan ‘rugi besar’ klu tukar…. cik Awah tak kira… nk tukar jugak…. at last, hubby beralah… dia setuju tukarkn…. so, pakai la cik Awah hp cik Awah skrg ni… Sony Ericsson K530i… ini pon bkn pilihan cik Awah tau!!!… nk dijadikan citer, cik Awah dh siap2 survey hp ape cik Awah nk masa tu… it is Sony Ericsson S500i, slide phone wif emerald green color…. cantik sgt tepon tu…. bila smpai kat kedai… orang kedai tu ckp…

“ini hp ahh…lia punya keypad mulah picah tau….nanti..u pakai sikijap…sulah losak…u malah sama saya… manyak olang sulah trade in ini hp…u  jgn bili la ini hp…”

huhuhu….of course la husband cik Awah tak bg bila dia ckp mcm tu kan?? pastu, org kedai tu promote la hp tu…hp ni…. which all mahal2… mane nk mampu… at last, amik la hp yg ni… kan ker bagus klu cik Awah tak trade in dulu… ?? (menyesal kemudian tak der guna nye…org tua2 dh ckp dh kan??… kene sebijik…debikkk…)

p990i_product_quality_image_11

haaa…skrg, ekonomi cik Awah tgh murudum… keypad hp cik Awah wat hal..mcm mane??  Nk tak nk, pakai jer la sampai tak leh nk pakai dh…no more new hp… what cik Awah can do is….. dreaming…. bila cik Awah bykkkkkkkkkkkkkkk…. duittttttttt… cik Awah nk pakai Apple iPhone… pedulik ape cik Awah klu masa cik Awah pakai tu…org dh tak pakai dh… janji, cik Awah puas….and i wish to have Apple MacBook too… hmm, since when cik Awah crazee with Apple gadget ni?? nk tau??….since blaja network security dlm Apple Lab….best banget!!!! hahahhahahaha… 😉

apple-iphone-3goverview-gallery3-200810141

Ni ade ayat special buat tokey hp yg cik Awah beli hp K530i ni… ni cik Awah plak nk ckp…

“sikalang, i punya keypad sulah mcm mau losak…lulu ckp, itu hp slide punya keypad mulah picah…. ini hp pon sulah mcm mau picah…  mau ganti mali kaaa?”…. grrrrrrrrrrrrrr….

 

Note: TQ to all sites reference yg cik Awah pinjam gambo…

Advertisements