Tag Archives: pet

Cerita si ‘kecil’

Standard

Salam semua… 🙂

Hari ni, cik Awah nk citer pasal si ‘kecil’ kesayangan cik Awak and pakcik Sofi… before this, cik Awah mmg tak berani nk ‘expose’ si kecil cik Awah ni… sbb, hubby mcm percaya akan pantang larang org tua2 ni… but, cik Awah wat style expose ngan tak expose la… kira bleh diterima la kot… klu hubby marah…alamat, cik Awah kene delete la entry ni nanti… hehehe… 😀

Nama si ‘kecil’ cik Awah ni CUCUT. Actually, Cucut ni a persian cat peliharaan cik Awah and pakcik Sofi… umur dh nk masuk 2 taun kot… lupa dh cik Awah, kene tgk ‘birth cert’ dia blk…hehehe… 😀 nama Cucut ni mmg sgt tak best kan klu saper2 yg dgr at the first time tp, ader sentimental value kepada hubby…. so, dapat la nama si kecil ini Cucut.  cik Awah bela Cucut since cik Awah duduk di Putrajaya lg… its a present from hubby buat teman cik Awah bila di rumah…  🙂

Cucut ni…kawan2 terdekat mmg kenal la… especially kawan2 yg pernah datang bertandang ke rumah cik Awah… Cucut ni anak ‘tunggal’ kan…so, dia tak friendly… meaning, klu nampak org yg dia tak kenal…dia lari dulu… sbbnye, dia tak manja mcm kucing2 lain, cik Awah tak pernah ‘dukung-dukung’ dia, gomol2 dia…sbb, takut nanti cik Awah kene alergi, asma or batuk plak dgn bulu dia yg panjang tu… so, we just lets Cucut play by herself… tp, lama kelamaan… dia pon sure kenal la dgn Tuan/Puan dia kan… especially Mama (calling for me) yg slalu dgn Cucut di rumah 24/7… jadi la dia manja ala2 tak manja mcm tu (meaning, ikut suka dia klu dia nk manja…) 🙂

Citer pasal Cucut ni, dia suka sgt duduk atas kain…. bila cik Awah pakai kain batik, dia akan datang sendiri, tak payah panggil pon terus dia lompat duduk atas pangku….tp, dia tak nak la plak duduk atas riba hubby bila hubby pakai kain pelikat… tu la hebatnya penangan Mama ni (sifat keibuan gitu)… hehehe… 😉 …yg paling rasa sayang, dia akan temankn cik Awah wat keje sekolah… kejap guling2 tepi pintu… kejap dalam bilik tepi kerusi… asalkan bleh nampak cik Awah dh la… maner ade cik Awah… situ la Cucut duduk….Tapi!!!!… don’t touch!!! dia tak suka!!!… tgk jer dia… kalau skali skala cik Awah tak tido semalaman wat homework…. dia pon tak tido sama… and skrg plak, tido sama2 dalam bilik… klu tinggalkn dia kat luar bilik… dia sendiri pandai ketuk pintu bgtau nk masuk… how sweet kan?? then…pukul 4 pagi, cik Awah keluarkn dia dr bilik sbb dia nk gi ‘po..po..’ pastu, bila dia ketuk balik pintu ckp nk masuk… kirim salam la…sbb, cik Awah dh dibuai mimpi semula… (Mama jahat…).  Barang permainan Cucut di rumah adalah tisu… jgn dok genggam2 tangan kita tu…sure dia akan panjat kaki kita sbb nk tgk… tisu ker?? klu tisu tu di kepal2 mcm bola…. lemparkn kat dia… Cucut akan gigit and gonggong bwk gi buang (buang merata-rata….hahaha…).  Bila ptg, panjat pintu sbb nk keluar rumah…. masa di Putrajaya dulu, Cucut ada harness yg di pakaikn pada badannya then boleh bawak gi jalan2… tp, skrg Cucut dh besar… bila bukak pintu jer… dia hanya main2 sekitar kawasan rumah, sambil ‘makan rumput’ dan kejar burung… then, bila suruh masuk rumah… dia akan masuk… 🙂

Tu la serba sedikit citer si ‘kecil’ kesayangan cik Awah and pakcik Sofi.  Walaupun ade suara2 sumbang mengatakan, bela kucing ni tak berapa baik bg mereka yg blom ade baby mcm cik Awah ni, cik Awah percaya itu semua kuasa Tuhan… cik Awah rasa, Cucut ni juga penyeri rumahtangga cik Awah dan yakin dia juga berdoa kepada Tuhan, hanya yg terbaik untuk Tuannya… 😉

‘aksi si Cucut’

Tgh tido...

tido…

Cucut

‘ni posing ala2 comel la tu…sambil tido lg..”

psst: amacam cik Nad?? bleh wat menantu tak?? :p